Deskripsi Sejarah asal usul getuk Sokaraja dalam bahasa jawa | Kumpulan Artikel Bahasa Jawa

Deskripsi Sejarah asal usul getuk Sokaraja dalam bahasa jawa

Deskripsi sejarah asal usul getuk sokaraja dalam bahasa jawa – Getuk Goreng yaiku panganan khas Banyumas sing tepatnya saka Sokaraja sing digawe saka ketela wit/singkong/cassava. Getuk goreng ditemokake sacara ora sengaja nang taun 1918 saka Sanpirngad, sawong pangadol sega keliling neng daerah Sokaraja.

Nang wektu kuwi getuk sing diadol ora payu, dadine dheweke nggoleki budi ben getuk kesebut isih bisa dikonsumsi. Banjur, getuk sing ora entek diadol nang dina kuwi dheweke goreng lan diadol meneh. Jebulna, panganan anyar kesebut digemari saka para panuku.
deskripsi-sejarah-asal-usul-getuk-dalam-bahasa-jawa

Rasa cemilan anyar iki pas kanggo ilat masyarakat Banyumas wayah kuwi. Ora sethithik pejuang kemerdekaan sing mampir menyang warung Sanpirngad, nganti akhire produknya dikenal akeh wong. Toko pisane diwenehi jeneng nomor 1.
Waos Ugi: Carane gawe gethuk nganggo boso jowo
Saka Sanpirngad, warung kesebut diwariske marang Tohirin, menantunya. Neng tangan Tohirin, getuk goreng mencapai masa puncak nganti nambah maju. Dheweke bisa mengubah siji warung sega rames dadi telu buah toko getuk goreng neng Sokaraja. Saka anak putu Tohirin, telu toko kuwi dikembangkan meneh nganti akhire dadi sanga buah toko, wolu neng antarane neng Sokaraja lan siji toko neng Buntu Banyumas.

Neng njaba dinasti Tohirin, dekne kabeh pun ngawakake puser-puser jajanan khas Purwokerto karo ndak utama getuk goreng. Rasa legi getuk goreng wis memikat ewon wong. Amarga kuwi nang masa menjelang lan sawis amban ora sethithik pemudik sing mapatake awak mampir kanggo tuku panganan iki dadi oleh-oleh.

Wektu iki getuk goreng bisa karo gampang ditemoni neng sadawa dalan neng Sokaraja. Getuk sing digoreng uga dudu meneh getuk sing ora payu diadol, ngliyakne sengaja digawe kanggo digoreng. Manggon sekitar 7 km wetan kutha Purwokerto, kutha cilik iki dikenal dadi puser jajanan. Sokaraja, mangkana jeneng kutha iki manggon neng jalur utama Purwokerto-Semarang lan Purwokerto-Yogyakarta. Neng tan kiwa sadawa kutha iki bisa ditemoni toko ngajang macem-macem jenis panan khas Banyumas, paling utama getuk goreng sokaraja.

Dadi kutha asal getuk goreng, neng Sokaraja saiki ana puluhan toko pangadol getuk goreng. Kokehan wong tuku getuk goreng lan panan khas liyane iki kanggo oleh-oleh. Arang pisan getuk goreng Sokaraja dipasarke utawa dikirim menyang njaba daerah kaya produk liya. Hal iki diamergakne panganan khas saka ketela iki ora kuwawa suwe.

Getuk goreng potensial banget didadekne komoditas linuwihan. Persoalannya, produk panganan iki pamasaran lan distribusinya durung mlaku. Amerga produsen mung nyandhalake panuku sing teka menyang tokone.

Uniknya getuk goreng uga bisa disimpan jero wayah beberapa dina tanpa rasa basi lan ambu apek., kanggo pakoleh maksimal (beberapa dina), digoreng meneha ora masalah. Sabenere panganan iki wis dikenal neng macem-macem kutha. Paling utama, liwat agen-agen travel tujuan Bandung, Jakarta, Semarang, lan kutha liya.

Agen travel kesebut wektu liwat Sokaraja mapatake mampir lan penumpangnya tuku oleh-oleh khas Sokaraja kuwi. Cacah panuku getuk goreng sajrone arus mudik lan walik amban biyasane ningkat pesat. Kajaba pemudik, ora sethithik wisatawan domestik sing teka menyang Sokaraja sengaja nggoleki getuk goreng. Jero sadina getuk goreng sing uwis diadol 1,5 kuintal. Deskripsi sejarah asal usul getuk sokaraja dalam bahasa jawa.