Artikel bahasa jawa tentang Wayang Wong | Kumpulan Artikel Bahasa Jawa

Artikel bahasa jawa tentang Wayang Wong

Artikel bahasa jawa tentang wayang wong – Konjuk sepisan wayang wong dipentaske kanthi kewates ing taun 1760. Mbasi taksih tetap kewates dinikmati dening kerabat keraton uga para pegawaine. Nanging alon laun kesenian wayang wong awiti dipunremeni dening masyarakat umum.

Ing masa pamerentahan mangkunegara vii (1916 -1944) kesenian wayang wong awiti dipuntepangakenaken ing masyarakat ing njawi tembok keraton. Upados memasyarakatke kesenian niki makaken pesat nalika sunan paku buwana x (1893-1939) memprakarsai tunjukan wayang wong kunjuk masyarakat umum ing balekambang, taman sri wedari, uga ing peken dalu ingkang dipunwontenaken ing alun-alun. Para pandolanipun pun, sanes malih namung para abdi dalem, mbentenaken ugi tiyang-tiyang ing njawi keraton ingkang berbakat njoget.
artikel-bahasa-jawa-wayang-wong

Penyelenggaraan tunjukan wayang wong kanthi komersial enggal dipunawiti ing taun 1922. Nguginipun, kaliyan tujuan ngempalaken dana kunjuk kongres kebudayaan. Saksampune punika wayang wong ugi ndhawah datheng yogyakarta. Ing zaman pamerentahan sultan hamengku buwana vii (1877 -1921) keraton yogyakarta kaping kaling mempergelarkan pementasan wayang wong konjuk tingalen kerabat keraton. Artikel bahasa jawa tentang wayang wong.
Waos Ugi: Artikel bahasa jawa tentang kesenian Wayang Kulit
Rasukan para pamangga wayang wong ing awale taksih sanget sederhana, tidakjauh benten kaliyan rasukan adat keraton sadinten-dinten, namung dipunminggah kaliyan selendang joged. Enggal ing zaman mangku¬negara vi (1881-1896), pamangga wayang wong ngengingaken irah-irahan kedamel saking cucal ditatah apik, lajeng disungging kaliyan praos.

Jebulna kesenian wayang wong nyaged sambutan sae saking masyarakat, bermun¬culanlah pirang-pirang kempalan wayang wong; ngugi-ngugi kaliyan status amatir, lajeng dados profesional. Kempalan wayang wong ingkang cekap sepuh uga tepang, ing antawisipun wayang wong (wo sriwedari ing surakarta uga wo ngesti pandawa ing semarang. Wayang wong sriwedari ngrupikaken kelompok budaya komersial ingkang setunggal lebet bidang seni wayang wong. Dipunbadanaken taun 1911, kempalan wayang wong niki ngawontenaken pentas: kanthi tetap ing `kebon ratu' yakni taman hiburan umum gadhah keraton kasunanan surakarta.
artikel-bahasa-jawa-wayang-wong

Artikel bahasa jawa tentang wayang wong – Tunjukaken wayang wong ingkang taksih enten kala niki, salah satunggalipun yaiku wayang wong barata (ing kawasan peken senen, jakarta) seni pentas ingkang asalipun saking jawi. Lebet setunggal wayang wong, sandiwara ingkang diselingi kaliyan sekar-sekar jawi, ingkang dipuniringi kaliyan gamelan ingkang disajikan.tema cerios lebet setunggal tunjukan wayang wong ngrupi-rupi. Biyasanipun dipunpendhet saking cerios legenda utawi sejarah jawi. Kathah ugi dipunpendhet cerios saking ramayana uga mahabharata.
Waos Ugi: Dongeng Bahasa Jawa Kancil Nyolong Timun
Gedung wo bharata manggen ing kali, senen, jakarta puser. Gedung wo bharata berhimpitan kaliyan toko kelontong uga panggramen suku gangsal ing sekitar terminal senen. Ing kurun 1963-1999 wo bharata sempat menggelar tunjukan saben dalu, nanging ket gedung tunjukan direnovasi, tunjukan namung dipunlajengaken saben sabtu dalu kamawon. Biyasanipun tunjukan dipunawiti gebag 20.00 wib. Para paningali dipunmriki biyasanipun madosi jampi kangen badhe seni tradisi jawi sisan dados ajang reuni uga kempal-kempal.

Regi tikete keketung mirah, yaiku saageng rp 30.000 ngantos kaliyan rp 100.000 konjuk kelas vvip. Nggeretipun, kathah ing antawis paningali ingkang sengaja mbekta anak-anakipun kaliyan tujuan nepangaken kesenian tradisi ket umur belia. Paningali ingkang dhateng ugi sanes namung saking jakarta nanging ugi saking bogor, bekasi, uga tangerang.

Ningali wayang wong niki ndamel kita sedaya kados wangsul datheng masa lajeng, dipunkala dereng kathahipun bioskop uga kita sedaya ugi sanguh memesan tedha sekul goreng utawi mangsakan suku gangsal bentenipun saking njawi gedung. Kajawi punika kathah pesan moral ingkang sanguh dipunpendhet saking lebet cerios ingkang dipuncawisaken lebet tunjukan wo bharata. Salah satunggalipun babagan keleresan ingkang badhe salajeng ngancurke kejahatan. Artikel bahasa jawa wayang wong.